Cred s-a facut deja o saptamana de cand temperatura a scazut sub 10 grade, asa incat, conform legii, dupa 3 zile consecutive cu temperaturi  sub 10 grade ar trebui sa avem caldura in casa. Ei bine, dragilor, se pare ca si aceasta lege este facuta ca sa poata incalca o alta lege: a dreptului la sanatate.
Nu sunt probleme de tip financiar cu RADET.  Dar nici caldura nu avem. Stam cu geci pe noi intre cei patru pereti ai apartamentului, pentru ca locuiesc pe o scara de martalogi care au pielea tabacita si care nu simt frigul, pentru ca oricum nu mai au mult si dau coltul si/sau pentru ca probabil vor sa se conserve pentru viata de apoi intre cele patru scanduri, fara sa stie ca inghetul nu mumifica.
Da, stiu ca vor sa faca economie si ca asteapta data de 1 noiembrie ca sa dea  „in sfarsit” drumul la caldura. In tot acest timp presiunea gazelor de la aragaz a scazut drastic, tot datorita lor, pentru ca prefera sa arda gazul decat sa plateasca in plus la caldura. Gaze care sunt „bineinteles” la comun si care se platesc tot asa. In concluzie consumul de gaze creste, deci si costul intretinerii. Aceasta metoda de incalzire a apartamentului este total ineficienta, plus ca te supui la niste riscuri destul grave. Caldura produsa astfel nu e una sanatoasa, aerul devine uscat, iar eu, personal, daca las aragazul dat drumul mai mult de ora, am dureri de cap. Un alt pericol il reprezinta posibilitatea de a uita aragazul aprins peste noapte sau cand plecam la munca. Situatia poate duce la o explozie care sa afecteze tot blocul sau intoxicare care, evident, cauzeaza moartea.
Dar sa revenim la motivul pentru care nu doresc unii sa se dea drumul la caldura. Si anume economia, cost mai scazut la intretinere. Aici nu vad nici o logica.
1.Este inevitabil sa nu te imbolnavesti stand in frig. Asta inseamna medicamente, care costa. Ok, presupunem ca le iei compensate, dar disconfortul pe care boala ti-l da nu cred ca are pret.
2.Peretii casei prind igrasie. Igrasia iarasi inseamna boala. Boala inseamna bani. Nu te tratezi, se ajunge la inmormantare; inmormantarea, tot bani. Ce-i drept, e doar odata.
3.Gazele care se ard aiurea. Rezulta posibila imbolnavire, posibila explozie, posibila moarte. Rezulta cost ridicat de intretinere, plus ca iti obligi vecinii care nu folosesc gazele sa plateasca mai mult la intretinere fara ca macar sa aiba confortul cuvenit.
Acum stau cu mana pe mouse si de la atata frig, face condens sub mana mea. Imi sunt dragi oamenii in varsta, dar cand gandirea lor imi afecteaza viata, confortul si sanatatea, imi vine sa dau de permis port arma. No offence! Daca aveam un copil, ce faceam? Il tineam sub plapuma nemiscat jumatate de luna doar pentru ca am niste vecini cu pielea groasa si fara cap?
Asa ca nota umoristica, ah da, stiu, il bagam in cuptor!

P.S. Daca RADET este cauza pentru care tocmai ma imbolnavesc, o sa-i dau in judeacata sa-mi plateasca daune, costuri de spitalizare si tratament. Nu la stat, ci la particular, macar acolo sa am caldura. Ce puii mei, frate! Luna octombrie ii ia prin suprindere in fiecare an! Cum dracu se face ca ei modernizeaza numai iarna, ce-or fi facut in vara? Mentin inca afirmatiile despre varstnici, nu toti, ce-i drept, dar sunt destui nebuni.  Revin cu informatii.

Update 20.10.2009 : Se pare ca nu m-am agitat degeaba. Dupa ce am trimis un mail la RADET in care am cerut sa ni se furnizeze agent termic, amenintandu-i cu ANPC , la 24 de ore a sosit si caldurica pe teava mea. Nu asa cum ar trebui, ci, sa zicem ca au amortit cumva caloriferele, dar si temperatura din apartament, ceea ce imi face viata mai usoara. Ce-i drept, nu am primit nici un reply din partea lor, o fi sau nu coincidenta, habar nu am. Dar macar am iesit din stadiul de „scot aburi cand respir”.